Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Przyprawa do kiełbasy krakowskiej pieczonej 100g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Kompletna mieszanka przypraw do kiełbasy krakowskiej z nutą kolendry i kminku.
Doskonale podkreśla smak i zapach kiełbasy.
Pozostałe składniki mieszanki zapewniają odpowiednie wybarwienie i stabilność barwy.
Składniki: pieprz czarny, kminek, glukoza, wzmacniacz smaku - glutaminian monosodowy max 12%, czosnek, gałka muszkatołowa, kolendra, przeciwutleniacz - askorbinian sodu, sól spożywacza niejodowana, kardamon, aromat
Dawkowanie: 8-10 g na 1 kg farszu lub wg uznania.
Masa netto: 100g
Wyprodukowano w Polsce
Produkt może zawierać: gorczycę, seler i sezam.
Kiełbasa Krakowska - Przykładowa receptura
Receptura na 10 kg surowca:
I Surowiec:
- Wieprzowina kl. I 7,0 kg
- Wieprzowina kl. II 2,0 kg
- Wieprzowina kl. III 1,0 kg
II Przyprawy i materiały pomocnicze:
1) Peklosól 180g
2) Przyprawa Kiełbasa krakowska pieczona 90g lub według uznania
3) Zimna woda 0,25 l.
4) Osłonki białkowe o średnicy ø 55- 65 mm
- Peklowanie:
Wieprzowinę kl. I kroimy na kawałki o średnicy ok 5cm i mieszamy z peklosolą. Pozostałe surowce również mieszamy z peklosolą i zostawiamy na jeden dzień w chłodnym miejscu.
- Rozdrabnianie:
wieprzowina kl. II – mielimy na sitko o otworach 8 mm
zaś wieprzowina kl. III rozdrobniamy/mielimy na sitku o otworach 2,5/3 mm
- Mieszanie:
Mięso wieprzowe kl. III wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę dodając stopniowo wodę.
Następnie wszystko razem mieszamy dodając Przyprawę Kiełbasa krakowska pieczona
- Nadziewanie
Nadziewać w osłonki białkowe.
- Osadzanie:
Odstawiamy na dwie godziny.
- Wędzenie:
Wędzimy ciepłym dymem do momentu uzyskania odpowiedniej barwy.
- Parzenie:
W temp. 75 ‘C do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 68-70 ‘C
- Studzenie:
Schładzamy powietrzem
- Wędzenie
Zimnym dymem
Pakowanie:
Przyprawy konfekcjonujemy tuż przed wysyłką.
Pakowane są w przezroczyste zgrzewane woreczki z foli posiadającej atest dopuszczający ją do kontaktu z żywnością.
Każda przyprawa oznaczona jest etykietą z informacjami o składzie, dacie przydatności do spożycia, wadze netto, numerze partii oraz kraju pochodzenia danego produktu.
Nasze przyprawy pochodzą od najlepszych producentów w Polsce oraz wyselekcjonowanych dostawców z zagranicy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna: 1174 kJ/ 280 kcal, Tłuszcz: 6,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,3g, Węglowodany 34g, w tym cukry 15,0g, Błonnik 17,0g, Białko 13,0g, Sól 7,5g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.