Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Przyprawa do kiełbasy wiejskiej 1 kg
Opis
Gotowa mieszanka przypraw naturalnych i dodatków do kiełbasy wiejskiej.
Wiodącymi składnikami przyprawy są pieprz czarny oraz czosnek.
Odpowiednie zestawienie poszczególnych przypraw naturalnych pozwoli na przygotowanie kiełbasy o wyrazistym smaku i wyjątkowym aromacie.
Zastosowanie Naszej mieszanki znacząco ułatwia etap przygotowania surowców poprzez eliminację kłopotliwego odważania wielu przypraw w małych ilościach.
Składniki: pieprz czarny, czosnek, gorczyca biała, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy 10%, cukier, majeranek, ziele angielskie, kolendra, przeciwutleniacz, izoaskorbinian sodu 4,4%, sól spożywcza niejodowana, aromaty.
Produkt zawiera alergen gorczycę.
Produkt może zawierać seler i sezam
Dawkowanie: 10g na 1 kg farszu lub wg uznania.
Masa netto: 1 kg
Wyprodukowano w Polsce.
Kiełbasa Wiejska - Przykładowa receptura
Receptura na 10 kg surowca:
I . Surowiec:
- Wieprzowina kl. I 3,0 kg
- Wieprzowina kl. II 6,0 kg
- Wieprzowina kl. III 1,0 kg
II .Przyprawy i materiały pomocnicze:
1) Peklosól 180g
2) Przyprawa Kiełbasa Wiejska 100g lub według uznania
3) Zimna woda 0,25 l.
4) Jelita wieprzowe 28 - 30 mm
Sposób przygotowania
- Peklowanie:
Poszczególne surowce pokrojone w kawałki mieszamy z peklosolą i zostawiamy na jeden dzień w chłodnym miejscu.
- Rozdrabnianie:
wieprzowina kl. I rozdrobniona na sitku o otworach 12 mm
wieprzowina kl. II - rozdrobniona na sitku o otworach 8 mm
wieprzowina kl. III rozdrobniona na sitku o otworach 3 mm
- Mieszanie:
Mięso wieprzowe kl. III wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę dodając stopniowo wodę.
Następnie wszystko razem mieszamy dodając Przyprawę Kiełbasa Wiejska.
- Nadziewanie
Nadziewać w jelita wieprzowe 28 - 30 mm
- Osadzanie:
Odstawiamy na 2 godziny
- Wędzenie:
Wędzimy ciepłym dymem do momentu uzyskania odpowiedniej barwy.
- Parzenie:
W temp. 75 st. C do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 70-72 st.C
- Studzenie:
Studzenie zimną wodą
Pakowanie:
Przyprawy konfekcjonujemy tuż przed wysyłką.
Pakowane są w przezroczyste zgrzewane woreczki z foli posiadającej atest dopuszczający ją do kontaktu z żywnością.
Każda przyprawa oznaczona jest etykietą z informacjami o składzie, dacie przydatności do spożycia, wadze netto, numerze partii oraz kraju pochodzenia danego produktu.
Nasze przyprawy pochodzą od najlepszych producentów w Polsce oraz wyselekcjonowanych dostawców z zagranicy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna: 1108 kJ/ 263 kcal, Tłuszcz: 3,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6g, Węglowodany 38,4g, w tym cukry 12,4g, Błonnik 14,6g, Białko 12,4g, Sól 4,1g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Olek
Bombowa przyprawa