Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Przyprawa do pasztetu staropolskiego 100g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Przyprawa Pasztet Staropolski to bogata kompozycja przypraw.
Wyważony dodatek imbiru oraz kolendry, podkreśla wyjątkowy smak i aromat pasztetu.
Tworząc przyprawę opieraliśmy się na doświadczeniu oraz opiniach Naszych klientów. Pozwoliło to nam stworzyć przyprawę, która trafi w najbardziej wyszukane gusta.
Składniki: cebula, pieprz czarny, majeranek, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy max 5%, gałka muszkatołowa, imbir, kolendra, papryka ostra.
Dawkowanie: 11 g na 1 kg farszu lub wg uznania.
Masa netto: 100g
Wyprodukowano w Polsce
Produkt może zawierać gorczycę, seler i sezam
Pasztet Staropolski - Przykładowa receptura na 10 kg surowca:
I Surowiec:
- Wątroba wieprzowa 2,0 kg
- Wieprzowina kl. II 3,0 kg
- Podgardle wieprzowe 2,5 kg
- Tłuszcz drobny 2,5 kg
II Przyprawy i materiały pomocnicze:
1) sól - 180g w przypadku pasztetu w jelitach naturalnych lub osłonkach poliamidowych
2) sól - 160- 170 g w przypadku pasztetu pieczonego w foremkach aluminiowych
3) Przyprawa Pasztet Staropolski 110 g
4) Jelita naturalne, osłonki poliamidowe lub foremki aluminiowe
- Przygotowanie surowca
Wątrobę moczyć się w wodzie ok. 1 godz., po czym usunąć żyły, pociąć na płaty i zalać wodą o temp. 80 0C.
Parzyć ok. 10 min.
Pozostałe surowce gotuje się w temp. ok. 85 st..C do stanu pół miękkiego.
- Rozdrabnianie/ Mieszanie
Wszystkie surowce rozdrabniamy na siatce 2-3 mm (dwukrotnie), po czym dodajemy sól oraz
Przyprawę Pasztet Staropolski, dokładnie mieszamy.
- Nadziewanie
Nadziewać w jelita naturalne, osłonki poliamidowe lub foremki aluminiowe.
- Parzenie/ Pieczenie
Parzenie w temp. 80- 85 st.C do osiągnięcia wewnątrz batonu temp. 70-72 st.C
Pieczenie do osiągnięcia wewnątrz batonu temp. 70-72 st.C
- Studzenie:
Kiszkę pasztetową w jelitach naturalnych lub osłonkach poliamidowych studzić w zimnej wodzie.
Pasztet pieczony w foremkach studzić powietrzem.
Pakowanie:
Przyprawy konfekcjonujemy tuż przed wysyłką.
Pakowane są w przezroczyste zgrzewane woreczki z foli posiadającej atest dopuszczający ją do kontaktu z żywnością.
Każda przyprawa oznaczona jest etykietą z informacjami o składzie, dacie przydatności do spożycia, wadze netto, numerze partii oraz kraju pochodzenia danego produktu.
Nasze przyprawy pochodzą od najlepszych producentów w Polsce oraz wyselekcjonowanych dostawców z zagranicy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna: 961 kJ/ 231 kcal, Tłuszcz: 6,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,9g, Węglowodany 39g, w tym cukry 3,8g, Błonnik 21,0g, Białko 14,0g, Sól 0,12g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.