Producenci

Sonda

Które wędliny robisz najchętniej?

Statystyki

Produktów:
1051
Kategorii:
79
Nowości:
0
Promocje:
77

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Obsługiwane płatności

Suszarka do grzybów i owoców 13,5 l

Inne
124.6
PLN
Suszarka do grzybów i owoców 13,5 l
instore_only
Dostępność:
spodziewana dostawa
Cena: 124,60 zł
Cena netto: 101,30 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 51)
Kod produktu:

1574-00

Producent:
BROWIN

Suszenie produktów spożywczych jest doskonałą metodą konserwacji przy zachowaniu ich naturalnych walorów.
Ciepłe powietrze o ustalonej temperaturze swobodnie cyrkuluje wewnątrz urządzenia pomiędzy spiralą grzejną, a poszczególnymi warstwami ułożonych na sitach produktów. Dzięki tej metodzie warzywa, owoce, czy grzyby tracą minimum witamin i substancji odżywczych.
Suszarka pozwala przez cały rok przygotowywać zdrową żywność bez użycia szkodliwych substancji chemicznych. W niniejszym urządzeniu można również suszyć kwiaty, rośliny lecznicze oraz przygotowywać płatki zbożowe.

Budowa Suszarki
1. Zabudowana spirala grzejna.
2. Komplet 5 sit
3. Pokrywa z regulowanymi otworami wentylacyjnymi
4. Przewód zasilający z wtyczką i włącznikiem

Szerokość produktu: 33.0cm
Głębokość produktu: 33.0cm
Wysokość produktu: 26.0cm

Użytkowanie
Przed przystąpieniem do suszenia należy umyć produkty, następnie wytrzeć do sucha. UWAGA: Nie kłaść sit z produktami nad spirala grzejną, jeśli znajduje się w nich woda. Podzielić produkty na mniejsze części lub plasterki w taki sposób, aby móc ułożyć je swobodnie na sitach. Czas suszenia produktów zależy od grubości kawałków. Jeśli produkty na niektórych warstwach są mniej wysuszone można zamienić sita kolejnością, w ten sposób, aby sita z mniej wysuszonymi produktami znalazły się na dole bliżej spirali grzejnej. Niektóre owoce posiadają naturalną warstwę ochronną, które spowalnia proces suszenia. W takim przypadku, aby skrócić czas suszenia zaleca się wrzucić produkty do gorącej wody i zagotować przez 1-2 minuty, następnie zanurzyć w zimnej wodzie, odcedzić i dokładnie osuszyć.
Napełnione produktami sita ustawić nad spiralą grzejną i przykryć pokrywą.
Ustawić otwory wentylacyjne w pokrywie w zależności od pożądanego stopnia przewietrzania.
Włączyć suszarkę, urządzenie pracuje z mocą 125W.
Po wysuszeniu produktów wyłączyć suszarkę i odczekać aż produkty ostygną, następnie przełożyć do pojemnika, w którym będą przechowywane. Podgrzane powietrze przechodząc przez sita powoduje odparowanie wody z suszonych produktów. Czas suszenia zależny jest od zawartości wody w produktach i ich rozdrobnienia, np. jabłka proponujemy suszyć w plastrach nie grubszych niż 5mm. W trakcie suszenia zalecamy, co pewien czas zamieniać sita miejscami dla uzyskania równomiernego suszenia produktów. Suszenie produktów wodnistych, takich jak: śliwki, winogrona, czy mokre grzyby wymaga znacznie dłuższego czasu.

WSKAZÓWKI NA TEMAT SUSZENIA WARZYW
Nazwa / Przygotowanie / Stan po wysuszeniu / Czas
-Bakłażan obrać i pokroić w plasterki o grubości 6-12mm kruchy 6-18 h
-Brokuły podzielić na cząstki, zaparzyć przez 3-5min kruchy 6-20 h
-Brukselka przekroić na pół chrupki 8-30 h
-Burak odciąć korzeń i liście, obgotować, wystudzić, pokroić w plasterki chrupki 8-26 h
-Cebula pokroić w krążki chrupki 8-14 h
-Czosnek obrać, pokroić w okrągłe plasterki chrupki 6-16 h
-Fasola szparagowa pokroić i zagotować, aż stanie się szklista kruchy 8-26 h
-Grzyby pokroić w kawałki, małe suszyć w całości twarde / chrupkie 3-10 h
-Kabaczek pokroić na plasterki o grubości 6mm kruchy 6-18 h
-Kalafior podzielić na cząstki i zagotować aż zmięknie twardy 6-16 h
-Kapusta pokroić w paski o grubości 3mm, usunąć trzon twardy 6-14 h
-Karczoch pokroić w paski o grubości 3-4mm kruchy 5-13 h
-Marchew zagotować aż zmięknie, poszatkować lub pokroić w plasterki chrupki 8-14 h
-Ogórek obrać i pokroić w plasterki o grubości 12mm twardy 6-18 h
-Ostra papryka (chili) nie wymaga krojenia twardy 8-14 h
-Pieczarki pokroić w plasterki, małe suszyć w całości twarde 6-14 h
-Pietruszka korzeń obrać i pokroić w plasterki, natkę ułożyć na sicie chrupki / kruchy 2-10 h
-Pomidor obrać, pokroić na kawałki lub okrągłe plasterki twardy 8-24 h
-Rabarbar obrać, pokroić w plasterki o grubości 3mm pozbawiony wilgotności 8-38 h
-Seler pokroić w plasterki o grubości 6mm chrupki 6-14 h
-Słodka papryka usunąć nasiona, pokroić w paski o grubości 6mm chrupki 4-14 h
-Szczypiorek poszarpać na kawałki chrupki 6-10 h
-Szpinak zagotować aż straci kolor chrupki 6-16 h
-Ziemniak pokroić na plasterki, zagotować przez 8-10min chrupki 8-30 h

WSKAZÓWKI NA TEMAT SUSZENIA OWOCÓW
-Ananas świeży obrać i pokroić w plasterki lub w kostkę twardy 6-36 h
-Ananas z puszki odlać sok i osuszyć miękki 6-36 h
-Banany obrać, pokroić w krążki o grubości 3-4mm chrupki 8-38 h
-Brzoskwinia kiedy owoc jest częściowo wysuszony przekroić i wyjąć pestkę miękki 10-34 h
-Daktyle wyjąć pestkę twardy 6-26 h
-Figi pokroić w plasterki lub przekroić na pół twardy 6-26 h
-Gruszki obrać pokroić w plasterki miękki 8-30 h
-Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w krążki lub plasterki miękki 8-30 h
-Morele wyjąć pestkę i pokroić w plasterki miękki 13-28 h
-Skórka pomarańczowa pokroić w długie paski kruchy 8-16 h
-Winogrona nie wymagają krojenia miękki 8-38 h
-Wiśnie nie wymagają krojenia, kiedy owoc jest częściowo suchy usunąć pestkę twardy 8-36 h
-żurawina nie wymaga krojenia miękki 6-26 h

Produkty powiązane

Pektyna do dżemów 30g Pektyna do dżemów 30g

Pektyna do wyrobu dżemów niskocukrowych

Cena: 4,30 zł

Pektyna do dżemów 250g Pektyna do dżemów 250g

Pektyna do wyrobu dżemów niskocukrowych

Cena: 34,90 zł

Pektyna do dżemów 500g Pektyna do dżemów 500g

Pektyna do wyrobu dżemów niskocukrowych

Cena: 68,90 zł

Kwasek cytrynowy 1 kg Kwasek cytrynowy 1 kg

Stosujemy do: zakwaszania potraw i przetworów

Cena: 9,72 zł

Kwasek cytrynowy 200g Kwasek cytrynowy 200g

Stosujemy do: zakwaszania potraw i przetworów.

Cena: 3,70 zł

Nóż myśliwski MORAKNIV 11827 MG dł. 10 cm Nóż myśliwski MORAKNIV 11827 MG dł. 10 cm

Nóż myśliwski z pokrowcem

Cena: 45,60 zł

Domowe marynaty Słodkie, kwaśne i pikantne Domowe marynaty Słodkie, kwaśne i pikantne

Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka.

Cena: 19,90 zł

Pojemnik plastikowy na owoce i warzywa A/A 85 400x300x85 Pojemnik plastikowy na owoce i warzywa A/A 85 400x300x85

Pojemnik do transportu owoców, warzyw i grzybów

Wymiar: 400x300x85 mm

Nośność: 5 kg

Cena: 14,72 zł

Pojemnik plastikowy na owoce i warzywa A/A 125 400x300x125 Pojemnik plastikowy na owoce i warzywa A/A 125 400x300x125

Pojemnik do transportu owoców, warzyw i grzybów

Wymiar: 400x300x125 mm

Nośność: 7 kg

Cena: 15,95 zł

Skrzynka plastikowa na owoce i warzywa A/A 160 400x300x160 Skrzynka plastikowa na owoce i warzywa A/A 160 400x300x160

Pojemnik do transportu owoców, warzyw i grzybów

Wymiar: 400x300x160 mm

Nośność: 10 kg

Cena: 17,71 zł

Pojemnik plastikowy uniwersalny  S-140 600x400x140 Pojemnik plastikowy uniwersalny S-140 600x400x140

Pojemnik uniwersalny

Wymiar: 600x400x140 mm

Nośność: 10 kg

Cena: 23,49 zł

Opinie o produkcie (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Sklep jest w trybie podglądu

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Click Shop | Hosting home.pl