Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Obsługiwane płatności

Koncentrat do wyrobu piwa STOUT1,7 kg

piwo_stout_m_zw.jpg
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 52,90 zł 68,65 zł 52.90
Cena netto: 43,01 zł 55,81 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.11
Producent: Coopers Brewery
Kod produktu: 1568-00

Opis

Koncentrat jest przykładem wspaniałego, pełnego, wytrawnego, mocnego i ciemnego piwa.

Zawiera wysoki procent palonego słodu w stosunku do słodu czystego.

Słód prażony jest według specjalnej receptury.

Charakteryzuje się bardzo trwałą, gęstą pianą.

Charakterystyka produktu:
Jest to produkt australijskiej firmy Coopers, służący do przygotowania 23 L piwa.


Każda z puszek zawiera:
-1,7 kg hermetycznie zamkniętego słodu chmielonego, bez dodatku konserwantów (słód swoją konsystencją przypomina karmel/miód).
-torebeczkę drożdży piwowarskich (dołączoną pod przykryciem).

Maksymalne stężenie alkoholu, jakie możemy uzyskać w piwie, to 5,2%. (Możemy uzyskać także lżejsze piwa, stosując odpowiednio mniejsze dodatki cukru). Korzystając z załączonej tabeli można dobrać odpowiednią ilość cukru, jaką należy dodać do brzeczki, aby uzyskać żądaną moc piwa:

ilość cukru

moc piwa

1000g

5,2%

500g

4,6%

450g

4%

250g

3,4%



Przygotowanie:
Przygotowanie piwa w warunkach domowych jest bardzo proste, pamiętać należy jedynie, aby zapewnić odpowiednią czystość i zachować proporcje ujęte w przepisie.

Niezbędne wyposażenie:
koncentrat Coopers'a (z dołączoną torebeczką drożdży piwowarskich)
1 kg cukru (sacharozy) lub glukoza albo np. ekstrakt słodowy light czy Enhancer
-woda
-cukromierz
-balon szklany lub pojemnik fermentacyjny o pojemności ok. 30 L
-rurka fermentacyjna
-łyżeczka miarowa do cukru
-kapslownica
-kapsle
-butelki do rozlewu piwa lub butelki plastikowe, w tym wypadku niepotrzebne będą kapslownica i kapsle.
Kolejne etapy przygotowania piwa:

Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na 10 minut do naczynia (zlewu) z gorącą wodą (ma to na celu "upłynnienie" zawartości, co ułatwi nam jej wydobycie)

Do ok. 5-litrowego naczynia wsypujemy 1 kg cukru (Uwaga: cukier zastąpić możemy glukozą lub słodem) dolewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy.

Roztwór po wystudzeniu wlewamy do pojemnika fermentacyjnego lub balonu. Dodajemy 20 L letniej wody (Uwaga: dla lepszego smaku wodę można wcześniej przegotować lub użyć mineralnej) i całość dokładnie mieszamy.

Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. Jeśli mieści się w tym przedziale, wsypujemy zawarte w torebce drożdże suszone. (Uwaga: trzeba pamiętać, że temp. powyżej 30°C zabije drożdże, a w temp. poniżej 18°C fermentacja może w ogóle się nie rozpocząć). Po dodaniu drożdży wszystko dokładnie mieszamy i zamykamy otwór pojemnika (balonu), umieszczając w korku rurkę fermentacyjną.

Zalecana temperatura fermentacji: od 18 do 24°C. Uwaga: Jedynie w przypadku tzw. "piw dla zaawansowanych" temperatura fermentacji może być niższa i wynosić od 15 do 20°C. Okres pierwszej fermentacji (w naczyniu fermentacyjnym): ok. 7 dni.

Po 7 dniach, przed zlaniem piwa do butelek, należy upewnić się, że fermentacja dobiegła końca (wyklucza to niebezpieczeństwo rozsadzenia butelek lub zbyt intensywną pienistość piwa). Sprawdzenie polega na potwierdzeniu, że na powierzchnię nie przedostają się bąbelki, a brzeczka zaczyna się klarować. (Uwaga: koniec fermentacji potwierdzić możemy cukromierzem (winomierzem) - gdy wskazuje on 1 Blg, pierwszą fermentację możemy uznać za zakończoną.

Dodatek cukru - do każdej półlitrowej butelki dodać 4 g cukru, do większych odpowiednio więcej - służy do tego miarka do cukru. (Uwaga: nie należy przekraczać powyższej ilości, gdyż może to spowodować rozsadzenie butelki, a piwo będzie zbyt musujące. Zaniżenie dawki cukru ograniczy pienistość piwa).

Za pomocą wężyka przelewamy piwo do butelek, nie naruszając osadu z dna pojemnika fermentacyjnego (przelewanie jest łatwiejsze z pojemników wyposażonych w kranik).

Butelki podczas napełniania trzymamy lekko przechylone, co ograniczy pienienie się piwa. Butelki napełniamy tak, aby w szyjce pozostało ok. 5 cm wolnej przestrzeni. Po zakapslowaniu należy wymieszać cukier, kilka razy przekręcając butelki.

Zakapslowane butelki umieszczamy na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu, w temperaturze ok. 20°C. (Nie przechowywać w miejscach bezpośrednio nasłonecznionych). Następnie przestawić piwo do chłodniejszego pomieszczenia (ok. 15°C) w celu sklarowania. Po rozlewie w butelkach następuje tzw. druga fermentacja, trwająca przynajmniej 12 dni.

Po ok. 2-3 tygodniach piwo nadaje się do spożycia, pełnego smaku nabierze jednak po 2-3 miesiącach. Gotowe piwo można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 2 lat. Uwaga: podczas serwowania piwa należy uważać, aby nie zmącić drożdży zalegających na dnie butelek.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

22 lutego 2018

Szczerze mowiac dosc sceptycznie podszedłem do sprawy,skusilem sie rabatem ale przyznam ze piwko wyszlo całkiem niezle. Brakuje troche mocy ale mozna sobie podkrecic :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl