Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Obsługiwane płatności

Aktywne suszone drożdże winiarskie FERMIVIN PDM

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 3,63 zł 3.63
Cena netto: 2,95 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 4
Producent: BROWIN
Kod produktu: 1503-00

Opis

Do win musujących, białych i czerwonych.

Fermentują nawet w trudnych warunkach.

Porcja na 10-35 litrów wina.

Masa netto: 7g

Opis produktu:

Uzyskanie wina z moszczu owocowego zawdzięczamy drobnoustrojom – konkretniej dużej grupie drożdży należących do rodzaju Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus. Stosowane w przemyśle winiarskim, specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalane w laboratoriach, szlachetne drożdże winiarskie podzielone są na szereg ras w zależności od preferencji substratowych (rodzaju owoców, stężenia cukru), szybkości i wydajności produkcji alkoholu.

Charakterystyka produktu:

Komórki wysoce aktywnych drożdży, suszone są fluidalnie il.7g. Pojedyncza dawka wystarcza na przygotowanie do 35 l wina.

W ofercie znajdue się 5 rodzai drożdży suszonych:


Fermivin PDM (Saccharomyces bayanus)– do win białych i czerwonych, fermentujące nawet w trudnych warunkach (np.: zbyt niska temperatura, wysokie stężenie garbników oraz cukru); dobre do win musujących oraz wtórnej fermentacji. Tolerancja na alkohol do ok16%
Fermivin– drożdże winiarskie do win białych i czerwonych, gwarantują szybką i pełną fermentację. Tolerancja na alkohol do ok14%.
Fermicru VR5 – do win czerwonych, szczególnie trudno fermentujących np.: z aronii. Nadają się do trunków przeznaczonych do wieloletniego leżakowania. Tolerancja na alkohol do ok15%.
Fermicru LS2 (Saccharomyces bayanus)- do win białych, czerwonych oraz różowych. Doskonałe do win musujących. Charakteryzują się szybkim i pełnym odfermentowniem, bardzo małą ilość osadu i szybkim klarowaniem. Tolerancja na alkohol do ok16%
EnoVini- doskonała mieszanka dwóch szczepów drożdży winiarskich, do win owocowych, czerwonych i białych, nadająca niepowtarzalny bukiet. Tolerancja na alkohol do ok18 %.

Użytkowanie

W przypadku drożdży suszonych fluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jest konieczne. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody i pozostawienie na ok. 15 min w temperaturze pokojowej. Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Zalety szlachetnych drożdży winiarskich
-tolerancja na alkohol ok. 14-18%
-odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników
-wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu
-prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń
-gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane
-trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet
Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich
tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10%
-mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii
-prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca
-gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom
-barwa wina często jest nietrwała
-smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku
 


UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl