Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Obsługiwane płatności

Klarowin 10g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 1,60 zł 1.60
Cena netto: 1,30 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: BROWIN
Kod produktu: 1510-00

Opis

Jeśli trunek nie sklarował się w zadowalającym stopniu zaleca się stosowanie środków wspomagających ten proces.

Opis produktu:
W ofercie dostępne są dwa rodzaje środków klarujących:
Klarowin skuteczny środek w postaci proszku do klarowania win i soków. Po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje, głównie białka, powodując ich osadzanie na dnie naczynia. Stosowany głównie do win białych i różowych, w przypadku wysoko garbnikowych należy przeprowadzić wstępne próby czy nie odbarwi płynu. Opakowanie 10 g Klarowinu wystarcza na sklarowanie 10 l płynu.
Żelatyna kwasowa środek w formie krystalicznej, skutecznie usuwa zmętnienia wywołane obecnością substancji barwnikowych i garbnikowych występujących głównie w winach i sokach czerwonych. Żelatyna sprzedawana jest w porcjach 7 g, co wystarcza na sklarowanie 30-50 l płynu

Użytkowanie:
Odpowiednią porcję KLAROWINU wsypać należy do 100 ml wody i dobrze wymieszać. Tak sporządzoną mieszaninę pozostawić na dobę sporadycznie mieszając. Po tym czasie roztwór wlewamy do klarowanego płynu. Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu w formie opadającego na dno osadu.
Odpowiednią porcję ŻELATYNY rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Tak sporządzoną mieszaninę wlać do klarowanego wina lub soku i dokładnie wymieszać. Pamiętać o przestrzeganiu zalecanych dawek, aby nie przedawkować środka. Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu.
Zbyt duży dodatek substancji klarujących powoduje tak zwane przeklarowanie, stwarzające niebezpieczeństwo powstawania w winie następnych zmętnień. W związku z tym bezpieczniej jest wykonać wstępne próby na mniejszej ilości płynu

UWAGA: Środki należy stosować tylko wówczas, jeśli jest się stu procentowo pewnym, że fermentacja dobiegła końca. W przeciwnym razie powstający w trakcie fermentacji dwutlenek węgla będzie uniemożliwiał opadanie cząsteczek zaadsorbowanych przez środki klarujące.

Charakterystyka produktu:
- W skład klarowinu wchodzi bentonit sodowo-potasowy. Środek nie wchodzi w reakcję z winem.
- Żelatyna jest środkiem kwasowym, który w przypadku przedawkowania może spowodować utratę barwy i smaku wina.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl