Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Obsługiwane płatności

Saletra do mięsa / potasowa 20g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 2,95 zł 2.95
Cena netto: 2,40 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.94
Producent: BROWIN
Kod produktu: 1060-00

Opis

Saletra potasowa - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.


Proporcja na 5 kg mięsa:
Do 2,5 l wody dodać:

- 1 łyżeczkę mielonego pieprzu,

- 2 łyżeczki majeranku,

- 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego,

- 12 ziaren jałowca,

- kilka goździków,

- szczyptę kolendry i tymianek

Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej (1/2 opakowania), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy (mięso musi być całkowicie zakryte). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co2 – 3 dni.
Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.

Skład opakowania:
- Masa netto: 20 g stosować na 10 kg mięsa,

Skład: azotan potasu E252

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl