Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zakwas chlebowy Pszenny z drożdżami
Opis
Zakwas do wypieku zdrowego, aromatycznego pieczywa. Stosowanie zakwasu ma szereg zalet.
Między innymi:
- lepsza przyswajalność pieczywa
- delikatny smak
- chrupiąca skórka i ładniejszy kolor pieczywa
- soczysty miękisz
- wydłużona świeżość pieczywa
Masa netto: 23g/ na 500 g mąki pszennej
Przepis na wypiek 750g domowego chleba z zakwasem pszennym
Składniki:
350 ml letniej wody, 10 g soli, 500 g mąki pszennej typ 500-750, 1 opakowanie zakwasu Pszennego z drożdżami
Opcjonalnie: 4 łyżki wybranych ziaren np.: słonecznika, dyni.
W piekarniku:
Wyrabiamy ciasto z wyżej wymienionych składników do uzyskania elastycznej, odchodzącej od ścianek naczynia konsystencji. Pozostawiamy na ok 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie krótko wyrabiamy, przekładamy do formy lub na blachę na której będziemy wypiekać chleb. Pozostawiamy ponownie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - by ciasto podwoiło swoją objętość. W między czasie do rozgrzewającego się piekarnika wstawiamy miseczkę z wodą, dzięki temu uzyskamy chleb z chrupiącą, cienką skórką, a miękisz pozostanie wilgotny. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200'C przez ok. 1 godzinę.
Automat do wypieku chleba:
Do misy automatu dodajemy w podanej kolejności wymienione składniki:. Ustawiamy program podstawowy (Basic), średnio zarumieniona skórka. Chleb będzie gotowy po około 3 godzinach.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Mateusz Zawistowski
Z tymi drożdżami to chleb wychodzi pyszniutki! Nawet u Gesslerow takiego nie mają.